Nord-Fron kommune

Direktesending om koronasituasjonen i Nord-Fron

Direktesending om koronasituasjonen i Nord-Fron

Klikk for stort bileteFredag var det livesending på Facebook og YouTube med ordfører Rune Støstad og kommuneoverlege Anders Brabrand. De informerte om status for koronasmitte i Nord-Fron, og tok imot spørsmål fra seere via kommentarfeltet. 

Et av temaene i sendingen var hvilke tiltak som kan innføres i kommunen. Brabrand sier at det ikke er noen grunn til å innføre noen strengere tiltak i Nord-Fron, slik status er lokalt. Han har senest i dag konferert med FHI, og de er enige i hans vurdering. 

Smitteskam

Rundt i landet blir det snakka om å føle skam rundt det å få en positive prøve på korona. Det er en uting ifølge kommuneoverlegen. 

"Det er bra å la seg teste, og bra å eventuell få smitte bekrefta, slik at man kan følge det opp. Det eneste vi oppnår ved at folk føler skam på å være smitta, er at smitten kommer ut av kontroll" sier Brabrand, og oppfordrer alle som mistenker at de har smitte om å ta kontakt med koronatelefonen. 

Importsmitte

Brabrand opplyser også at smitten på Vinstra mottak er såkalt "importsmitte". Det betyr at årsaken til smitten trolig har sammenheng med andre mottak. 

"Det vil overraske veldig hvis det ikke kommer nye tilfeller knyttet til mottaket i løpet av helgen" sier Anders, "men så lenge det er i miljø som allerede er i karantene har vi fremdeles en form for kontroll på utbruddet." 

Bruk av munnbind?

Et av spørsmålene som kom inn til ordfører og kommuneoverlege var hvorfor det ikke kommer påbud om bruk av munnbind i Gudbrandsdalen. 

Svaret er at det ikke er nok smitte i vårt område, og at munnbind først og fremst blir innført hvor det er problematisk å holde avstanden til hverandre, slik som i kollektivtraffikken i Oslo. Siden noen også bruker munnbind feil, og tar unødig på det, kan det være en form for falsk sikkerhet å innføre det til hele befolkningen. Munnbind må også prioriteres til helsepersonell. 

Respekter karanteneperioden

"Jeg er litt mer beroliget enn før vi starta", sier ordfører Støstad, og spør om det er riktig å tenke. 

"Vi har en slags kontroll, men er spent på hvordan dette går", svarer Brabrand. "Det viktigste nå er at de som sitter i karantene respekterer karanteneperioden, selv ved negativ prøve. Oppfordringen er at vi må være flnke til å begrense besøk, holde avstand, holde oss hjemme når man er syk og vaske hender" sier Brabrand avslutningsvis. 

Du kan se sendingen i sin helhet her: