Smittesituasjon på Vinstra mottak

Klikk for stort bileteSiden onsdag har 43 personer i tilknytning til Vinstra mottak fått påvist korona. Det bor 110 personer på mottaket.
«Det er en krevende situasjon. Vi har satt krisestab og følger situasjonen tett, samtidig som vi har jevnlig dialog med UDI og FHI» sier ordfører Rune Støstad.

Kommuneoverlege Anders Brabrand mottok fredag ettermiddag melding om at det er 42 nye positive prøver i Nord-Fron. 39 av dem er knyttet til asylmottaket på Vinstra.

Selv om antallet er høyt, var det forventet at det ville komme flere positive prøver blant beboerne på mottaket.

Onsdag 18. november kom melding om at én positiv prøve hadde en tilknytning til asylmottaket på Vinstra. Samtlige av de 110 beboerne med ansatte ble satt i karantene, og det ble etablert en mobil teststasjon på stedet, slik at alle ble raskt testa. Torsdag kveld ble det opplyst om ytterligere tre smitta i tilknytning til mottaket.

Kommuneoverlegen og medlemmer i kommunens kriseledelse har vært i kontakt med mottaket og UDI siden onsdag. Kommunens testteam har gjennomført testing på mottaket. Kommuneoverlegen har også hatt løpende kontakt med FHI siden smitten på mottaket ble kjent, for å lage en plan for håndtering av situasjonen.

SANA, som driver mottaket, opplyser til kommunen at de sammen med UDI nå legger til rette for at de smittede kan gjennomføre isolasjon på området til mottaket.

Forventer flere smittetilfeller

Smitten har mest sannsynlig kommet til Vinstra mottak fra et annet mottak, og karateriseres som innenlandssmitte. Selv om det er kontroll på smittevegene, forventes flere positive prøver.

«Når smitte først kommer inn på et sted hvor mennesker lever tett på hverandre, slik som i et mottak, er jeg ikke overrasket over at smitten sprer seg til såpass mange», sier kommuneoverlege Brabrand. «Tall på smittede er høyt, men selv om situasjonen er krevende har vi foreløpig kontroll over smitteveiene.»

Nord-Fron kommune har satt krisestab, og vil jobbe med saken gjennom hele helga.

Ordfører Støstad, understreker at dette er en prekær situasjon for beboerne på mottaket.

«Jeg har stor medfølelse med, og synes veldig synd på, de som sitter i mottaket. Mange er på flukt fra krig og lidelser, og har det utfordrende fra før» sier ordfører Støstad. «Nå bli mange, helt uforskyldt, sjuke i tillegg, og må sitte isolert i 10 dager. Jeg tror alle forstår hvor vanskelig det kan bli.»

Ordfører Støstad understreker at kommunen har dialog med UDI og SANA for å drøfte tiltak, og for å finne løsninger for å håndtere beboerne på en best mulig måte. Lørdag formiddag har SANA brukt tiden på å informere hver enkelt beboer om gjeldende koronastatus.