Nord-Fron kommune

Spørsmål omkring utbruddet i Nord-Fron

Spørsmål omkring utbruddet i Nord-Fron

Det kommer mange spørsmål til koronatelefon og kommuneoverlege i forbindelse med utbruddet knyttet til Vinstra vidaregåande skule, og de nye retningslinjene for karantene.  Her får du svar på de mest stilte spørsmålene, og kan se direktesendingen med kommuneoverlege Anders Brabrand fra tirsdag 7. september, hvor han svarer på innkomne spørsmål. 

Hva er de viktigste endringene i reglene for karantene?

  • De som er fullvaksinerte eller har fått dose 1 for mer enn tre uker siden kan gå på skolen og jobb som vanlig, men de skal fremdeles la seg teste ved symptomer. 
  • Uvaksinerte husstandsmedlemmer og andre særlige nærkontakter settes i karantene som tidligere.
  • Øvrige nærkontakter gjennomfører testregime etter retningslinjer fra FHI - det innebærer at elevene testes med to dagers mellomrom, til sammen tre ganger, i stedet for å settes i karantene.

Når skal ungdom og voksne være hjemme fra skole/arbeid og testes for covid-19? 

Dersom du føler deg syk skal du holde deg hjemme - uavhengig av om du er fullvaksinert eller ikke. Ta kontakt med teststasjonen for å avtale testing, og bli hjemme til prøvesvaret foreligger. 

Klikk her for oversikt fra FHI!

Hva skal du gjøre hvis du er syk eller mistenker at du er smittet av koronavirus?

Hvis du er syk eller har symptomer på sykdom, hold deg hjemme. Har du symptomer på covid-19 bør du teste deg.

De vanligste symptomene på covid-19 er også vanlige ved andre luftveisinfeksjoner som forkjølelse og influensa. Mange får hoste og/eller feber. I tillegg er det vanlig med nedsatt smak- og luktesans, hodepine, slapphet og muskelverk. Etter hvert utvikler noen tungpustethet. 

Man er mest smittsom i dagene rett før og rett etter symptomene starter. Det gjelder både for SARS-CoV-2 og for en rekke andre luftveisvirus.  

Hvordan har det seg at de som er nærkontakter/smitta får forskjellige beskjeder fra smittesporingsteamet?

Etter de sentrale endringene i regler for karantene blir det i langt større grad gjort individuelle vurderinger. Det kan handle om grad av symptomer, hvor mye tid som ble tilbrakt med påvist smittet person osv. Det er altså ikke nødvendigvis feil dersom to personer får to forskjellige beskjeder. 

Det er også små variasjoner mellom de forskjellige kommunene, basert på vurderinger fra kommuneoverlegen.