Nord-Fron kommune

Korona i Nord-Fron kommune

Korona i Nord-Fron kommune

Klikk for stort bileteHer finner du informasjon om situasjonen rundt koronaviruset i Nord-Fron kommune.

Siden blir fortløpende oppdatert. 

Viktige hygieneråd!

 • Regelmessig håndvask.
 • Unngå håndhilsing og klemming.
 • Hold minst en meter avstand til andre.
 • Hold deg unna andre hvis du er sjuk.
 • Vær særlig oppmerksom overfor utsatte personer: Eldre over 65, diabetikere, hjerte/lunge-syke, nedsatt immunforsvar osv.

Fredag 4. desember 2020

 

Kl. 19.30 Sju smitta i Nord-Fron
Sju personer i Nord-Fron har fått påvist korona idag.
Fem av disse er tilknyttet Vinstra asylmottak og var allerede i karantene. En person er tilknyttet Sentrum barnehage på Vinstra. Denne personen var allerede i karantene.

Den siste personen i Nord-Fron var ikke i karantene, men smittevegen er kjent
 

Kl. 10.30 Gjennomført isolasjonstid for beboere på Vinstra mottak
32 av beboerne ved Vinstra mottak har nå gjennomført den obligatoriske isolasjonstiden etter at de fikk påvist koronasmitte.

Lørdag 21. november ble det kjent at det var utbrudd av korona på Vinstra mottak. Alle beboere ble testet, og de med negativt prøvesvar ble flyttet ut av mottaket og til Wadahl hotell. De med positiv prøve har vært i isolasjon på mottaket siden, og har nå altså gjennomført isolasjonstiden.

 

Torsdag 3. desember 2020

 

Kl. 20.45. Nye smittetilfeller i Nord-Fron
I dag er det meldt om 13 nye smittetilfeller i Nord-Fron. Antall positive tilfeller fører til at mange må ut i karantene, noe som videre får konsekvenser for skole og barnehage fredag.

Av de smitta er tre personer tilknytta Vinstra vidaregaånde skule, én er tilknytta Kvam skole, én er tilknytta Vinstra ungdomsskole og én er tilknytta Ruste barnehage.

Les mer her!

Kl. 12.00 Sundheim stengt for besøk til 15. desember
Sundheim Bo- og Treningssenter viderefører stenging for besøkende frem til 15. desember. 

 

Tirsdag 1. desember 2020

 

Kl 18.45 To nye smittetilfeller
To nye smittetilfeller i Nord-Fron er blitt meldt i dag. Begge de to positive tilfellene har sittet i karantene, og utløser dermed ingen flere i karantene. 
 

Lørdag 28. november 2020

 

Kl 15.15 Ett nytt smittetilfelle i Nord-Fron
Det blir meldt om én ny smitta i Nord-Fron lørdag ettermiddag. Vedkommende var allerede i karantene.

 

Fredag 27. november 2020

 

Kl. 13.50 Skåbu oppvekst opnar opp att
Få måndag 30. november opnar barnehagen ved Skåbu oppvekst opp att. Same dag er også 1. - 4. trinn attende til vanleg underivsning på skulen.

Tysdag 1. desember starar 5. - 7. trinn opp att på skulen.


Kl 12.00 Landbrukssenteret åpner igjen for drop-in besøk
Deler av Landbrukssenteret på Vinstra har hatt stengt for drop-in besøk i veke 48. Frå måndag 30. november blir det opna opp att for besøk for publikum. 

Når det no blir opna opp att for besøk er oppmodinga at halde følgjer smitteverntiltaka:

 • ikkje oppsøk Landbrukssenteret dersom du er sjuk
 • hald minst ein meters avstand 
 • sørg for å halde hendene dine reine og ikkje ta på ting unødvendig

Kl. 11.30 Sundheim stengt for besøkende til 4. desember
Sundheim Bo- og Treningssenter holder fremdeles stengt for publikum.

Stengingen skjer med hensyn til koronasituasjonen i kommunen, og gjelder frem til 4. desember. 

 

Torsdag 26. november 2020

 

Kl. 21.15 Mange tester seg
Det er mange som har testa seg denne uka. Siden 17. august er 1.627 personer testa. Mandag og onsdag har 200 personer blitt testa på teststasjonen i Kåja.

"Det er bra at folk tester seg! Det er vi avhengig av for å ha kontroll på situasjonen, " sier kommuneoverlege Anders Brabrand.

Kl. 21.00 Nye smittetilfeller - ingen nye i karantene
Kommuneoverlege Anders Brabrand har i kveld gitt beskjed om at det er 19 nye positive prøvesvar i Nord-Fron kommune. 16 av de 19 tilfellene er knyttet til utbruddet på Vinstra mottak, og ble påvist etter at alle som tidligere testet negativt ble re-testet på onsdag.

De tre siste positive prøvesvarene er også knyttet til tidligere utbruddstilfeller - alle positive prøvesvar i kveld er knyttet til kjente smitteveier. De som i dag fikk positive prøve var allerede i karantene, og det er derfor ingen nye som går i karantene etter dagens tilfeller.

Ett av de 19 positive prøvene kom igjen sent i går kveld, og ble derfor ikke gjort kjent før i dag.

Alle som har retestet negativt på Vinstra mottak får tilbud om å flyttes opp til Wadahl, hvor beboere som har testet negativt tidligere nå er innkvartert.
 

Onsdag 25. november 2020

 

Kl. 12.00 Fem nye smitta
Det meldes om fem nye smitta i Nord-Fron i dag. De fem satt allerede i karantene, og utløser dermed ikke at flere nærkontakter må i karantene. 
 

Tirsdag 24. november 2020

 

Kl. 16.00 Karantenetid over
Etter smittetilfellene som ble meldt 15. november ble mange innbyggere satt i karantene. Situasjonen knyttet til utbruddet anses å være under kontroll, og i dag er i underkant av 100 personer ferdige med karantenetiden i Nord-Fron. 

Å overholde karantenetiden og respektere karantenebestemmelsene vurderes av kommuneoverlegen som noe av de viktigste forutsetningene for å bekjempe koronasmitten. I tillegg (og ja, vi gjentar) kommer tiltakene med å holde seg hjemme ved sykdom, holde avstand, og holde hendene rene. (en god ting kan ikke sies for ofte). 

 

Mandag 23. november 2020

 

Kl. 16.30 Vurdering av smittesituasjon
Kommunen får henvendelser fra innbyggere som er bekymret for de mange smittetilfellene i lokalsamfunnet den siste tiden. Noen lurer på hvorfor kommunen ikke innfører strengere tiltak, og stenger ned tilbud og aktiviteter for å begrense smittespredningen.

Kommunelege Anders Brabrand har løpende dialog med FHI om smittesituasjonen i Nord-Fron. Brabrand opplyser om at smitteveiene i Nord-Fron foreløpig er under kontroll - både Brabrand og FHI vurderer derfor ikke situasjonen i Nord-Fron som kritisk, og det er derfor ikke hensiktsmessig å innføre omgripende tiltak i lokalsamfunnet.

"Jeg har forståelse for at innbyggerne reagerer på de mange smittetilfellene vi har sett i Nord-Fron de siste dagene" sier ordfører Rune Støstad. "Samtidig kan alle være trygge på at kriseledelsen foretar fortløpende vurderinger på aktuelle tiltak utifra den gjeldende smittestatusen for kommunen vår."


Kl. 1450 Sammenheng mellom smittetilfellene
Kommuneoverlegen opplyser i dag om at smittetilfellene som er meldt i Nord-Fron siden onsdag 18. november har en relasjon til situasjonen ved Vinstra mottak. Det er foreløpig kontroll på smitteveiene knyttet til utbruddet. Testing og sporing av smitte har pågått kontinuerlig siden de første meldte tilfellene ved Vinstra mottak. 

 

Årsaken til at dette blir gjort kjent er for å understreke at det ikke er mistanke om såkalt "villsmitte" i kommunen - det er altså en kobling mellom smittetilfellene.

 

Søndag 22. november 2020

 

Fire nye tilfeller
Det er kommet melding om fire nye positive prøver på korona i Nord-Fron søndag 22. november. De fire satt allerede i karantene. Prøvene fører til at ytterligere 17 går ut i karantene. Smitteveiene til disse tilfellene er kjente.

Oppfølging av smitteutbrudd ved Vinstra mottak
Kriseledelsen og kommuneoverlegen har jobbet gjennom hele helgen med situasjonen på Vinstra mottak. Det har vært god dialog med driver av mottaket, SANA.

Søndag kveld flyttes 19 av beboerne på mottaket med negativ koronatest til alternativ lokasjon. Dette gjøres for å sikre nok rom til de som skal gjennomføre isolasjonstid på Vinstra mottak.

SANA henter inn flere personressurser fra sentralt for å bistå i situasjonen med flytting av de 19. beboerne.

Skåbu oppvekst stengt frem til 30. november
Utifra smittesituasjonen blir Skåbu oppvekst stengt fom. mandag 23. november og ut uka. Informasjon fra skolen er sendt ut, og det blir digital fjernundervisning for elevene.  

 

Lørdag 21. november 2020

 

Kl. 14.00 Kommunens kriseledelse i møte med UDI og FHI
Lørdag formiddag intierte ordfører i Nord-Fron, Rune Støstad, møte mellom flere medlemmer i kommunen sin kriseledelse, og representanter fra UDI og FHI. Formålet med møtet var å komme frem til tiltak og arbeidsfordeling knyttet til situasjonen ved Vinstra mottak.

"Dette er en vanskelig situasjon, aller mest for de som må sitte i isolasjon og karantene. Vi må sørge for å sikre at beboerne på mottaket får den informasjonen og hjelpen de trenger i disse krevende omstendighetene" sier ordføreren.


Kl 12.00 Nye positive prøver knyttet til Vinstra mottak
Kommuneoverlege Anders Brabrand mottok fredag ettermiddag melding om at det er 42 nye positive prøver i Nord-Fron kommune, 39 av dem knyttet til asylmottaket på Vinstra. Selv om antallet er høyt, var det forventet at det ville komme flere positive prøver blant beboerne på mottaket.

Kommuneoverlegen og medlemmer i kommunens kriseledelse har vært i kontakt med mottaket og UDI siden onsdag. Kommunens testteam har gjennomført testing på mottaket. Kommuneoverlegen har også hatt løpende kontakt med FHI siden smitten på mottaket ble kjent, for å lage en plan for håndtering av situasjonen.

SANA, som driver mottaket, opplyser til kommunen at de sammen med UDI nå legger til rette for at de smittede kan gjennomføre isolasjon på området til mottaket.

Ordfører  Støstad, understreker at dette er en prekær situasjon for beboerne på mottaket.

«Jeg har stor medfølelse med, og synes veldig synd på, de som sitter i mottaket. Mange er på flukt fra krig og lidelser, og har det utfordrende fra før» sier ordfører Støstad. «Nå bli mange, helt uforskyldt, sjuke i tillegg, og må sitte isolert i 10 dager. Jeg tror alle forstår hvor vanskelig det kan bli.»

Ordfører Rune Støstad understreker at kommunen har dialog med UDI og SANA for å drøfte tiltak, og for å finne løsninger for å håndtere beboerne på en best mulig måte. Lørdag formiddag har SANA brukt tiden på å informere hver enkelt beboer om gjeldende koronastatus.

 

Fredag 20. november 2020

 

Kl 12.20 Barhaug tilbake på gult nivå fra mandag
Barhaug skole har vært på rødt nivå denne uken smitte. Fra mandag 23. november er de tilbake på gult nivå. 
Ledelsen ved skolen understreker at fokus på smittevern står sterkt, selv om de går over til gult nivå. 

Gult nivå er samme nivå som øvrige skoler i landet er på i "ordinær" drift under pandemien. 

 

Kl 11.40 Status på antall i karantene og smittede
Nord-Fron har registrert totalt 40 smitta siden utbrudd i mars. 20 av disse er påvist den siste uka.

Pr. i dag sitter 270 innbyggere i karantene i Nord-Fron. Det er ytterligere 69 personer i karantene i andre kommuner som en følge av de positive tilfellene i Nord-Fron den siste uka. 

 

Kl. 09.30 Direktesending med ordfører og kommuneoverlege
Ordfører Rune og kommuneoverlege Anders stiller til direktesending kl 14.00 i dag. Du kan stille spørsmål til de allerede nå i kommentarfeltet.

 

 

Kl 08.30 51 nye i karantene
Som en følge av de nye smittetilfellene på torsdag er det satt 51 personer i karantene. 

 

Torsdag 19. november 2020

 

Kl. 22.55 Ti nye smittetilfeller
Det er kommet melding om 10 nye smittetilfeller i Nord-Fron i dag. Smittesporingsarbeidet pågår utover kvelden. 

Ett av smittetilfellene har tilknytning til Skåbu oppvekst. Det fører til at barn og ansatte i barnehage og SFO i Skåbu er satt i karantene. De som blir berørt av karantenen blir kontaktet av Skåbu oppvekst, og vil få digital fjernundervisning fra fredag.

Kl. 12.00 Smitta med tilknytning til mottak
Av de to som fikk påvist positive prøve i går ettermiddag, har én av de en relasjon til Vinstra Mottak.

Som tidligere nevnt tyder ingenting på at utbruddet har noen sammenheng med de andre tilfellene i Nord-Forn de siste dagene.

Kommuneoverlege Brabrand og smittesporingstemaet har vært i dialog med leder av Vinstra Mottak siden onsdag ettermiddag.
Testing av beboere er i gang, og det er laget en plan for karantene etter samråd med FHI. 

 

Onsdag 18. november 2020

 

Det er bekreftet tre nye smittetilfeller i Nord-Fron i dag.

Det første tilfellet var en person som allerede var i karantene - dette betyr at den positive prøven ikke utløste flere i karantene.

I ettermiddag kom det melding om to nye positive prøver. Smittesporingen antyder foreløpig at utbruddet ikke har sammenheng med de øvrige utbruddene de siste dagene. Testing foregår i kveld, og vil holde frem i morgen. Smittekilden er foreløpig ukjent.

Det totale antallet smittede i Nord-Fron siden søndag er oppe i 12 bekreftede smittetilfeller.  Utover de tre nye smittetilfellene er resterende prøver kommet igjen negative. 

 

Tirsdag 17. november 2020

 

Totalt antall bekrefta tilfeller i kommunen er oppe i ni. VVS og Barhaug skole beholder rødt nivå ut uka. 

Les mer om status for Nord-Fron pr. 17. november her.

 

Mandag 16. november 2020

 

Sundheim Bo- og Treningssenter stenges for besøk
Pga. den lokale smittesituasjonen velger kommunen å stenge Sundheim Bo- og Treningssenter for besøk frem til og med 29. november. 

 

 

Søndag 15. november 2020

 

50 i karantene og rødt nivå på to skoler i Nord-Fron
Kommuneoverlege Anders Brabrand bekrefter søndag 15. november totalt seks nye smittetilfeller i Nord-Fron. De seks bekrefta tilfellene består av to separate og uavhengige utbrudd. Foreløpig er ca 50 innbyggere satt i karantene.

Fra mandag blir det innført rødt beredskapsnivå på to skoler i Nord-Fron. Det jobbes med testing og smittesporing utover søndag. 

Les mer om helgens utbrudd her!

 

Nye smittetilfeller i Nord-Fron
Det er påvist fem nye smittetilfeller i Nord-Fron søndag ettermiddag.

Ytterligere to personer er trolig positive, og påventer endelig testresultat. Smittesporingsarbeidet utføres som om alle sju er positive, etter råd fra laboratorie på Lillehammer.

Alle tilfellene har bakgrunn i innenlandssmitte.

Smittesporingsarbeidet pågår, og vi kommer tilbake med mer informasjon senere i kveld.


Torsdag 5. november 2020

 

Nye nasjonale smitteverntiltak
Regjeringen innfører nye nasjonale smitteverntiltak som en følge av økt smitte i samfunnet. 

 • Alle må i størst mulig grad holder seg hjemme
 • Vi bør holde minst 2 meters avstand hos personer i risikogrupper
 • Maks 20 personer på private arrangementer og 50 på innendørs arrangementer
 • Unødvendige innlandsreiser bør unngås
 • Nasjonal skjenkestopp kl 24:00
 • Krav om attest på gjennomført test innføres hos alle fra røde land
 • Personer som kommer uten fast bopel eller arbeidsgiver, må oppholde seg på coronahotell og teste seg i periode på inntil 10 dager

Se fullstendig liste på hjemmesiden til Regjeringen. 

 

 

Måndag 26. oktober 2020

 

Endra åpningstid på koronatelefonen
Fra i dag er koronatelefonen åpen fra 08.00 - 10.30 på hverdager. 
Bestilling av testing kan gjøres i samme tid ved å ringe koronatelefonen og velge tastevalg 2. 
Testing foregår mandager, onsdager og fredag som tidligere. 

 

Lørdag 24. oktober 2020

 

Én innbygger med bekrefta smitte
Lørdag fikk en innbygger i Nord-Fron bekreftet koronasmitte. Som en følge er tre andre i kommunen testet og satt i karantene. 

 

Måndag 21. september 2020

 

Sundheim stengt ut uke 39
Med bakgrunn i lokal smittesituasjon blir Sundeheim Bo- og Treningssenter stengt ut uke 39. 

Beslutning om videre stenging etter dette blir foretatt 30. september. 

 

 

 

Søndag 20. september 2020

 

Status på koronasituasjonen
Som følge av de positive koronaprøvene i Nord-Fron lørdag 19. september er elever og lærere ved Sødorp skole satt i karantene. Elevene som er satt i karantene tilhører i all hovedsak to trinn  - totalt 45 elever og  seks lærere. 

I løpet av lørdag og søndag er alle testet, og alle prøvene som er kommet tilbake så langt er negative. Dette gjelder også prøvene som ble tatt i forbindelse med positiv koronaprøve fredag. Kriseledelsen i Nord-Fron har vært samlet i helga for å følge opp situasjonen.  

Familiene til de berørte elevene ved Sødorp skole har vært i kontakt med vårt koronateam, og fått informasjon om både testing og retningslinjer for karantene. Testing har foregått ved Sør-Fron legevakt. 

- Vårt helsepersonell har gjort en formidabel innsats i helga med smittesporing og testing.  
Når det oppstår lokale utbrudd er det viktig å håndtere dette så raskt som mulig slik. Det har vi løst på en veldig god måte, som gir trygghet for oss som innbyggere. Jeg vil også takke Sør-Fron kommune og helsepersonell der for veldig god bistand i helga, sier ordfører Rune Støstad. 

Prøvesvar 
Resultatet på koronatesten får man ved å logge deg inn på Helsenorge.no med din BankId. Foreldre får da oversikt over prøvesvar på sitt barn.  Nærkontakter i karantene som har fått negativ prøve skal fremdeles sitte ut karantenetiden. Familiemedlemmer til nærkontakter er ikke i karantene. Ved symptomer på korona skal man ta kontakt med koronatelefon 480 75 383 for bestilling av ny test.  

Skole som normalt 
Selv om noen elever og lærere er i karantene går skoledagen som normalt for øvrige elever ved Sødorp skole mandag 21. september.

Elever i karantene mottar digital fjernundervisning i karantenetiden. Skoleledelsen ved Sødorp sender ut informasjon til alle foresatte som har elever ved Sødorp i løpet av søndag ettermiddag.  

-Helsemyndighetene gjentar hele tiden at det kan komme lokale utbrudd. De tre smittetilfellene i vår kommune viser at vi må fortsette å ta smitteverntiltak på høyeste alvor. Vi skal holde minst én meters avstand, vaske hendene ofte og holde oss hjemme når vi er sjuke. Ved å følge disse rådene kan vi unngå at flere blir smitta, sier ordfører Rune Støstad. 

 

 

Lørdag 19. september 2020


Kl 15.30 To nye smittetilfeller i Nord-Fron
Lørdag formiddag er det påvist to nye smittetilfeller i Nord-Fron. De to nye tilfellene har ingen tilknytning til det bekreftede smittetilfellet fra fredag kveld. 

De som er nærkontakter til de med positiv prøve er allerede blitt eller blir kontaktet av koronatemaet i løpet av lørdag ettermiddag.

Alle som skal i karantene blir kontaktet av helsepersonell.   
Lørdag jobber det kommunale koronateamet med testing av nærkontakter og smittesporing. 

Kl. 10.00 Sundheim stenges for besøk
Sundheim Bo- og Treningssenter blir stengt for besøkende, foreløpig frem til mandag 21. september. 
Det blir da gjort en ny vurdering med bakgrunn i den lokale smittesituasjonen. 
 

Fredag 18. september 2020
 

Smittetilfelle i Nord-Fron
Fredag kveld ble det bekreftet at én person i Nord-Fron har testet positivt for covid-19.

Som en følge av den positive prøven er ytterligere 17 personer satt i karantene i Nord-Fron. Disse ble testet fredag kveld. Det er også satt personer i karantene i andre kommuner som en følge av den positive testen i Nord-Fron.

 

Arkiv

Klikk på boksene under for å se det som er lagt ut hver dag siden det ble påvist koronasmitte i Nord-Fron. MERK de er lagt ut i kronologisk rekkefølge, altså siste tidspunkt på siste dag ligger øverst. 

Korona i Nord-Fron - dag for dag


 

 

Kontakt

Koronatelefonen i Nord-Fron
Telefon 480 75 383

Åpen mandag - fredag
fra kl 08.00 - 10.30 

Bestilling av testing (tastevalg 2)
mandag - onsdag - fredag
fra kl 08.00 - 10.30 

Legekontor
Telefon 116117
Folkehelseinstituttet sin informasjonstelefon
Telefon 81 55 50 15